Έρευνες Κ.Ε.Ε. Υπεύθυνος Έρευνας: Μιχάλης Κασσωτάκης, Καθηγητής
Ερευνητική Ομάδα: Ελένη Γιοβάννη, Ίρις Αδαμοπούλου, Χαρ. Παπαφλωράτος Συνεργάστηκαν: Ειρήνη Μπουρνάζου, Ελένη Βασιλοπούλου, Σοφία Γεωργιάδου, Φωτεινή Καμπουροπούλου, Νανά Παπαγγελή-Βουλιουρή, Μαρία Σπυροπούλου, Ελένη Τζόβα.
Η παραπάνω έρευνα πραγματοποιήθηκε, κατά το σχολικό έτος 1999-2000, σε 64 Ενιαία Λύκεια αστικών, ημιαστικών και αγροτικών περιοχών της χώρας, τα οποία καλύπτουν όλη την ελληνική επικράτεια. Διεξήχθη με ανώνυμο ερωτηματολόγιο σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2285 μαθητών (1162 της Β' Λυκείου και 1123 της Γ').
Τα κυριότερα συμπεράσματα που προέκυψαν είναι τα εξής:
- Η πλειονότητα των μαθητών επιλέγει το Ενιαίο Λύκειο, επειδή φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει πανεπιστημιακές σπουδές, ελπίζοντας ότι έτσι θα έχει καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση. Αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο κοινωνικό κύρος του Ενιαίου Λυκείου σε σύγκριση με άλλες δυνατές επιλογές (π.χ. ΤΕΕ), καθώς και στο γεγονός ότι θα αποκτήσει γενική μόρφωση.
- Η κατανομή στις τρεις κατευθύνσεις του Λυκείου είναι ανισομερής. Υστερεί έναντι των άλλων η Τεχνολογική κατεύθυνση, είτε γιατί δεν λειτουργεί σε πολλά Λύκεια είτε γιατί θεωρείται υποκατάστατο των παλαιών ΤΕΛ, οπότε στερείται κύρους.
- Οι μαθητές επηρεάζονται στις επιλογές τους, κυρίως, από το οικογενειακό τους περιβάλλον. H επίδραση των καθηγητών είναι μικρή, διαπίστωση που αφορά στις σχέσεις μαθητών-καθηγητών, οι οποίες δεν βρίσκονται σε ιδιαίτερα ικανοποιητικό επίπεδο.
- Η ενημέρωση των μαθητών για τις επαγγελματικές διεξόδους των διαφόρων κατευθύνσεων του Ενιαίου Λυκείου και για άλλα θέματα σχετικά με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι ελλιπής.
- Οι μαθητές παραπονούνται ότι συναντούν πολλές δυσκολίες στα σχολικά μαθήματα, τις οποίες αποδίδουν σε πολλούς παράγοντες. Κυρίαρχη θέση μεταξύ αυτών κατέχουν η πολλή ύλη, το δυσνόητο των διδακτικών βιβλίων, ο μη αποτελεσματικός τρόπος διδασκαλίας, η έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους των εκπαιδευτικών, πολλοί από τους οποίους ελάχιστα έχουν αλλάξει τη μέθοδο διδασκαλίας τους μετά την εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, καθώς και ο μεγάλος αριθμός των εξετάσεων.
- Η ενισχυτική διδασκαλία δεν πέτυχε πλήρως το στόχο της λόγω οργανωτικών αδυναμιών, περιορισμένου ενδιαφέροντος των διδασκόντων και άλλων δευτερευόντων αιτίων.
- Η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών παρακολουθεί φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα για δύο κυρίως λόγους:
α) Δεν είναι ικανοποιημένοι από το επίπεδο του μαθήματος που γίνεται στο σχολείο και από τη βοήθεια που αυτό τους παρέχει στην επίλυση των αποριών τους και β) Αισθάνονται πιο βέβαιοι για την επιτυχία στις εξετάσεις χάρη στη βοήθεια που παρέχουν τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα μαθήματα.
- Ο θεσμός των συνθετικών δημιουργικών εργασιών εφαρμόζεται ελάχιστα λόγω ανεπαρκούς διαθέσιμου χρόνου και μη στήριξης της καινοτομίας αυτής από τους εκπαιδευτικούς.
- Τέλος, οι μαθητές διατυπώνουν ποικίλες προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας του Λυκείου, από τις οποίες οι πιο σημαντικές εστιάζονται στον περιορισμό του αριθμού των εξετάσεων, τη μείωση της διδακτέας ύλης, τη βελτίωση των διδακτικών βιβλίων και την ποιοτική αναβάθμιση της διδασκαλίας.
Εισηγητές: Μιχάλης Κασσωτάκης - Ελένη Γιοβάννη
Σημείωση: Το παραπάνω κείμενο προέρχεται από το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας, Πανελλήνιο Συνέδριο, Έρευνα για την ελληνική εκπαίδευση, 21-23 Σεπτεμβρίου 2000, Περιλήψεις Εισηγήσεων, Αθήνα 2000.
βλ. επίσης
|