Έρευνες > Ολοκληρωμένες > Αξιολόγηση, Δημιουργία παιδαγωγικού υλικού


εκτύπωση σελίδας
 
Δημιουργία παιδαγωγικού υλικού

Β' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα
Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης
Ενέργεια 1.2γ: "Ανάπτυξη και διάδοση νέων μεθόδων αξιολόγησης των μαθητών στο Λύκειο"

Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του ΕΠΕΑΕΚ, Β΄ ΚΠΣ.

Επιστημονικός Υπεύθυνος: Μιχάλης Κασσωτάκης, Καθηγητής

Αντικείμενο του έργου ήταν:

  • Η δημιουργία και η έκδοση βιβλίων αξιολόγησης μαθητών που φοιτούν στις τρεις τάξεις του Λυκείου για την υποστήριξη του έργου των εκπαιδευτικών.

Κατά το διάστημα 1997-2000 εκδόθηκαν συνολικά 114 βιβλία αξιολόγησης που αφορούν: Γνωστικά αντικείμενα της Α΄ Λυκείου (29), της Β΄ Λυκείου (36) και της Γ΄ Λυκείου (38), τα μαθήματα ξένων γλωσσών των τριών τάξεων του Λυκείου (4), οδηγίες και στοιχεία μεθοδολογίας για την αξιολόγηση των μαθητών (3), τη διαγνωστική βαθμολόγηση (2), γενικές αρχές και υποδείξεις βαθμολόγησης των γραπτών των μαθητών (1) και ενημερωτικό φυλλάδιο για τη δοκιμασία δεξιοτήτων (1).
Τα βιβλία αξιολόγησης σε γενικές γραμμές περιλαμβάνουν: α) πρόλογο του επιστημονικού υπευθύνου του έργου, όπου εξηγείται η σκοπιμότητα ανάληψης του έργου και δίνονται οδηγίες χρήσης των βιβλίων, β) εισαγωγικό σημείωμα της ομάδας εργασίας του βιβλίου, όπου δίνονται διευκρινίσεις για τις επιλογές καθώς και ειδικότερες οδηγίες χρήσης του βιβλίου, γ) ενδεικτικές ερωτήσεις του συγκεκριμένου γνωστικού αντικειμένου, δ) ενδεικτικά παραδείγματα γραπτών δοκιμασιών και ε) παραδείγματα δραστηριοτήτων των μαθητών.

  • Η έκδοση των βιβλίων αξιολόγησης σε ηλεκτρονική μορφή.

Κατά το διάστημα 1999-2000 όλα τα βιβλία αξιολόγησης περιελήφθησαν σε  CD-ROM.  Οι αρχικές επιλογές του χρήστη είναι: 1) Επίσκεψη σε τάξη, 2) Δοκιμασία δεξιοτήτων.  Στην πρώτη περίπτωση ο χρήστης μπορεί να επιλέξει περαιτέρω: α) την «Εισαγωγή», β) τη «Σχετική Νομοθεσία», γ) τις «Γενικές Οδηγίες», όπου περιλαμβάνεται και το συγκεκριμένο κάθε φορά βιβλίο και δ) τα «Μαθήματα», όπου εντάσσονται όλα τα βιβλία αξιολόγησης.  Στη δεύτερη περίπτωση, ο χρήστης οδηγείται στο ενημερωτικό φυλλάδιο που αφορά τη δοκιμασία δεξιοτήτων.

  • Τη δημιουργία λογισμικού για τη γραμματειακή υποστήριξη των λυκείων της χώρας και την εξαγωγή των αποτελεσμάτων των μαθητών Λυκείου.

Συνολικά εστάλησαν στα Λύκεια της χώρας περισσότερα από 1.000.000 αντίτυπα των βιβλίων αξιολόγησης, 20.000 CD-ROM με τα βιβλία αξιολόγησης καθώς και 20.000 CD-ROM με το λογισμικό γραμματειακής υποστήριξης και το λογισμικό εξαγωγής αποτελεσμάτων.

Για την εκπόνηση του παιδαγωγικού υλικού που αναφέρθηκε εργάστηκε σημαντικός αριθμός εξειδικευμένων κάθε φορά εκπαιδευτικών, αποσπασμένων στο Κ.Ε.Ε.

 

βλ. επίσης

Αρχή Σελίδας