Έρευνες > Ολοκληρωμένες > Οδύσσεια, Αξιολόγηση επιπτώσεων χρήσης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών


εκτύπωση σελίδας
 
Αξιολόγηση των επιπτώσεων της χρήσης των Νέων Τεχνολογιών στα σχολεία της Οδύσσειας

Β' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα
Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης
Ενέργεια: "Οδύσσεια"
Έργο: "Ε63 Κύκλωπες: Μελέτες-Αξιολογήσεις-Πιστοποιήσεις"

Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του ΕΠΕΑΕΚ, Β΄ ΚΠΣ.

Επιστημονικός Υπεύθυνος: Δρ. Βασίλης Σβολόπουλος

Συνεργάτες: Γεώργιος Τζάρτζας, Αθανάσιος Κατσής, Άλκηστις Βερέβη, Πέτρος Ματζάκος, Σάββας Παπαπέτρου, Ευαγγελία Θωμαδάκη, Αναστασία Πατούνα.

Η μελέτη ανατέθηκε στο Κ.Ε.Ε. από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΙΤΥ).

Αντικείμενο της μελέτης ήταν η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών επιπτώσεων της χρήσης των Νέων Τεχνολογιών στα σχολεία που συμμετείχαν στην Ενέργεια «Οδύσσεια», όπως αυτές γίνονται αντιληπτές και υλοποιούνται από τους εκπαιδευτικούς.  Για την υλοποίηση της έρευνας κατά το έτος 2001 καταρτίστηκαν ή έγιναν:

  • Ερωτηματολόγιο προς όλα τα σχολεία (300) που συμμετείχαν στην ενέργεια «Οδύσσεια» το οποίο ζητήθηκε να συμπληρώσουν όλοι οι εκπαιδευτικοί, ανεξαρτήτως της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα.
  • Φύλλο παρατήρησης των διδασκαλιών που διεξάγονταν με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών.
  • Συνεντεύξεις με εκπαιδευτικούς και επιμορφωτές.

Οι παρατηρήσεις και οι συνεντεύξεις έγιναν σε συγκεκριμένο αριθμό σχολείων που επιλέχθηκαν αντιπροσωπευτικά.

Η ανάλυση των ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων έδειξε ότι:

  • Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών σε στατιστικά σημαντικό βαθμό είναι: α) τα έτη προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών, με τους αρχαιότερους εκπαιδευτικούς να εμφανίζονται πιο δεκτικοί, β) το έτος σύνδεσης του σχολείου με την «Οδύσσεια» και γ) η παρακολούθηση επιμορφωτικών σεμιναρίων στο πλαίσιο του προγράμματος.
  • Στην πλειονότητά τους οι εκπαιδευτικοί εμφανίζονται διστακτικοί στην αξιοποίηση των λογισμικών της  «Οδύσσειας», κυρίως λόγω των προβλημάτων που ανακύπτουν σε ζητήματα κάλυψης της ύλης, ελέγχου της τάξης και κατανόησης δύσκολων εννοιών από τους μαθητές.
  • Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, η επίλυση/αντιμετώπιση τεχνικών προβλημάτων λειτουργίας των εργαστηρίων και η επαρκής υποστήριξη του έργου τους από τους εμπλεκομένους φορείς θα ενίσχυαν την εξοικείωσή τους με τις Νέες Τεχνολογίες και την ομαλή ενσωμάτωση αυτών στην εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Όσον αφορά τη μέθοδο, τη μορφή και τα μέσα διδασκαλίας, την αξιολόγηση των μαθητών και το ρόλο του εκπαιδευτικού, η χρήση των Νέων Τεχνολογιών επέφερε σημαντικές θετικές αλλαγές προς την κατεύθυνση της συνεργασίας των μαθητών με τον εκπαιδευτικό και μεταξύ τους και της διάθεσης για διαθεματική και διεπιστημονική προσέγγιση διδασκαλίας σε ομαδοκεντρικό πλαίσιο.

Γενικά, η μελέτη έδειξε πως η υλοποίηση της Ενέργειας «Οδύσσεια» είχε ως αποτέλεσμα, παρόλα τα προβλήματα, μια σημαντική βελτίωση στην εκπαιδευτική διαδικασία.  Κατά συνέπεια, η περαιτέρω διερεύνηση των επιπτώσεων της χρήσης των Νέων Τεχνολογιών ιδιαίτερα στη μάθηση, η συνεχής αξιολόγησή τους, η υποστήριξη και η εφαρμογή καινοτομιών καθώς και η επαρκής χρηματοδότηση και ο συντονισμός ερευνών σε επίπεδο σχολικής τάξης και ευρύτερα θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα στους στόχους των αρμόδιων φορέων.

Αρχή Σελίδας