Έρευνες > Ολοκληρωμένες > Θέματα εξετάσεων 1961-2001


εκτύπωση σελίδας
 
Θέματα εξετάσεων 1961-2001
Υπεύθυνος Έρευνας: Δρ. 'Αλκηστις Βερέβη

Θέματα Εξετάσεων Επιλογής των Υποψηφίων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση 1961-2001 (Αρχαία Ελληνικά, Νέα Ελληνικά, Ιστορία, Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά και Βιολογία)

Το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας στην προσπάθειά του να συγκεντρώσει και να επεξεργαστεί πληροφορίες για την ελληνική εκπαίδευση αποφάσισε να προσεγγίσει στη διαχρονική του ανέλιξη και το ζήτημα των απολυτήριων-εισαγωγικών εξετάσεων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάχθηκε και η παραπάνω έρευνα, η οποία αναφέρεται στα θέματα των εξετάσεων σε τομές πενταετίας.

Σκοπός της έρευνας ήταν να διερευνηθεί η εξέλιξη των θεμάτων που είχαν τεθεί στις εξετάσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σε πρώτη φάση, επιχειρήθηκε η μελέτη των χαρακτηριστικών που εντοπίζονται στα θέματα συγκεκριμένων γνωστικών αντικειμένων, στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι κατά το διάστημα 1961-2001. Τα αντικείμενα αυτά ήταν: Έκθεση (Νεοελληνική Γλώσσα), Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά, Βιολογία, Αρχαία Ελληνικά και Ιστορία.

Τα θέματα που συγκεντρώθηκαν για το παραπάνω χρονικό διάστημα επιλέχθηκαν ανά πενταετία με αφετηρία το 1961, έτσι ώστε, χωρίς να δοθεί μεγάλη έκταση στην έρευνα, να εξασφαλιστεί η αναφορά σε όλες τις βασικές μεταβολές του εξεταστικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, συγκεντρώθηκαν τα εξεταστικά ερωτήματα των παραπάνω αντικειμένων για τα εξής έτη: 1961, 1966, 1971, 1976, 1981, 1986, 1991, 1996 και 2001.

Συντάχθηκε τευχίδιο στο οποίο περιλαμβάνονται μια συνοπτική εισαγωγή με αναφορές στις μεταβολές του εξεταστικού συστήματος και τα εξεταστικά θέματα ορισμένων σχολών. Επισημαίνεται ότι το πλήθος των Σχολών, που διενεργούσαν χωριστές εξετάσεις κατά το σχολικό έτος που αποτελεί το terminus post quem της μελέτης, επέβαλε να συμπεριληφθούν στην έρευνα ορισμένες μόνο από αυτές τις Σχολές. Με το ίδιο σκεπτικό για τις επόμενες περιόδους επιλέχθηκαν από τα εξεταστικά θέματα κάθε κατεύθυνσης, τύπου ή δέσμης για καθένα από τα παραπάνω μαθήματα τα πιο αντιπροσωπευτικά θέματα ανά κατεύθυνση, τύπο ή δέσμη, για κάθε χρονική περίοδο.


Κατά τη σύνταξη του τευχιδίου τα θέματα ελέγχθηκαν ως προς την αναπαραγωγή τους από τους εξής εκπαιδευτικούς (αλφαβητικά): Αθανάσιο Βελέντζα, Ιωάννη Βλάχο, Δρ. Λαοκρατία Λάκκα, Δρ. Αιμιλία Μπάνου και  Κωσταντίνο Σουρλά (ΜA). Επίσης η Δρ. Αιμιλία Μπάνου συμμετείχε στην εξέλιξη αυτής της έρευνας το ακαδημαϊκό έτος 2002-2003.

Κατά τη διεξαγωγή της έρευνας ζητήθηκε η συνδρομή τόσο ειδικών επιστημόνων κάθε κλάδου όσο και των αντίστοιχων επιστημονικών ενώσεων. Ειδικότερα ζητήθηκε να σχολιαστούν τα εξεταστικά ερωτήματα ως προς ορισμένες παραμέτρους, όπως τη σαφήνεια και την επιστημονικότητα της διατύπωσης, ενδεχόμενες ιδεολογικές διαστάσεις, κοκ. Ο σχολιασμός αυτός -σύμφωνα με τις οδηγίες που είχαν δοθεί- αφορούσε τα θέματα καθαυτά, και όχι κριτήρια της εξέτασης, όπως η εγκυρότητα, η αντιπροσωπευτικότητα, η αξιοπιστία και άλλα. Ομοίως, αν και η αξιολόγηση αποτελεί συστατικό του αναλυτικού προγράμματος κι επομένως συναρτάται -μεταξύ άλλων- με το περιεχόμενο του μαθήματος ή τα μέσα και τις μεθόδους διδασκαλίας, επιλέξαμε να μην συνεκτιμηθούν οι παράγοντες αυτοί κατά το σχολιασμό λόγω των στόχων της έρευνας αλλά και του πλήθους των στοιχείων.

Τα σχόλια για την εξέλιξη των χαρακτηριστικών της εξέτασης στα παραπάνω γνωστικά αντικείμενα φωτίζουν από πολλές και διαφορετικές πλευρές το θέμα. Το σκεπτικό που λανθάνει σε κάθε εξέταση, οι δεξιότητες που ελέγχονται, οι περιοχές κάθε επιστημονικού κλάδου που καλύπτουν τα θέματα είναι λίγα μόνο από τα ζητήματα που θίγονται. Έτσι οι εκθέσεις με το σχολιασμό επιτρέπουν στον ενδιαφερόμενο να προβεί σε διαπιστώσεις για τη γενικότερη πορεία των εξεταστικών θεμάτων και για τις μεταβολές που επήλθαν κατά την εξέταση κάθε αντικειμένου χωριστά.

Ο σχολιασμός των θεμάτων έγινε από τους εξής: Βενετία Αποστολίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνο Ζαχάρο, Λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Δημήτριο Ν. Μαρωνίτη, Ομότιμο Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ραβάνη, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπο Σαββάκη, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ελένη Σταυρίδου, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Βασίλη Σφυρόερα, Ομότιμο Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

βλ. επίσης

Αρχή Σελίδας