Έρευνες > Ολοκληρωμένες > Βία -Ρατσισμός και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης


εκτύπωση σελίδας
 
Βία -Ρατσισμός και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Υπεύθυνος του Προγράμματος για το ΚΕΕ: Δρ. Μανώλης Κουτούζης

Ερευνητικό πρόγραμμα: «Βία, ρατσισμός και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ׃ μια πιλοτική μελέτη για ένα θεσμικό και εξω-ποινικό μοντέλο πρόληψης»

Το Κ.Ε.Ε. συνεργάστηκε με το «Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου», τo Πανεπιστήμιο της Θράκης και τα Πανεπιστήμια του Middlesex (Μ. Βρετανία.), Ghent (Βέλγιο), Lecce (Ιταλία), στο Ερευνητικό πρόγραμμα «Ιπποκράτης: Βία, ρατσισμός και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ׃ μια πιλοτική μελέτη για ένα θεσμικό και εξω-ποινικό μοντέλο πρόληψης».

Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου είχε την ευθύνη συντονισμού του προγράμματος το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από: την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Γ.Γ Νέας Γενιάς, το ΚΕΕ, το ΙΣΤΑΜΕ, τον ΟΠΑΠ, την Ιντρακόμ και το Mega Channel.

Το πρόγραμμα αποσκοπούσε στην εκπόνηση συγκριτικής μελέτης (μεταξύ τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών: Βέλγιο, Μ. Βρετανία, Ιταλία και Ελλάδα) του θεσμικού και εξωποινικού πλαισίου για την προστασία των ανηλίκων από την βία και το ρατσισμό όπως προβάλλονταν από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Παράλληλα στο πλαίσιο του προγράμματος προβλεπόταν να συνταχθεί κώδικας αυτοδέσμευσης για: α) τα ΜΜΕ, β) τις Δικαστικές Αρχές, γ) τη Διοίκηση και να προταθεί η δημιουργία Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για σχετικά θέματα. Τα πορίσματα της μελέτης αποτέλεσαν το θέμα διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2002. Επίσης έχει δημιουργηθεί η σχετική δικτυακή σελίδα του προγράμματος.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος μελετήθηκαν έρευνες, άρθρα, εκθέσεις και επίσημα στοιχεία που αφορούν στην εκπομπή από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ «νεανικών» προγραμμάτων, τα οποία παρουσιάζουν τη βία ως ένα φαινόμενο φυσιολογικό μέσα στη σύγχρονη κοινωνία. Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε επίσης, δειγματοληπτική έρευνα  στο θέμα της βίας - έμμεσης ή άμεσης - όπως εμφανίζεται στα ηλεκτρονικά παιχνίδια (play station, CD-ROM προγράμματα κτλ.) που απευθύνονται σε ανήλικους και έγινε παρουσίαση της εθνικής νομοθεσίας, νομολογίας και των σχετικών εγγράφων που αναφέρονται στην προστασία των νέων από τη βία και τον ρατσισμό των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρονικών). Παράλληλα παρουσιάστηκε το έργο και οι δραστηριότητες των αρμόδιων και άλλων ανεξάρτητων αρχών στο φαινόμενο αυτό.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε μια συγκριτική  μελέτη στην οποία αναλύθηκε και εκτιμήθηκε η τάση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της κάθε χώρας να παρουσιάζουν, μέσω των εκπομπών και των προγραμμάτων τους, τη βία ως μοναδική λύση στη διευθέτηση προβλημάτων, συμβάλλοντας  με αυτόν τον τρόπο στην ανάπτυξη της.

Οι δραστηριότητες του προγράμματος περιλάμβαναν ׃

  • τη δημιουργία ιστοσελίδας -που εξασφαλίσει την πρόσβαση σε όλα τα ιδρύματα που συμμετέχουν στην έρευνα- καθώς και μια τράπεζα δεδομένων
  • τη συγκέντρωση και την έκδοση του επιστημονικού υλικού του έργου (εθνικές και συγκριτικές αναφορές και προτάσεις)
  • την επεξεργασία και την έκδοση ενός κώδικα ηθικής για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τις δικαστικές αρχές, τη δημόσια διοίκηση και για άλλες αρμόδιες αρχές, με βάση τα πορίσματα της συγκριτικής έρευνας
  • την επεξεργασία και την έκδοση μιας πρότασης για την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου του φαινομένου
  • τη διοργάνωση ενός διήμερου συνεδρίου στο τέλος του ερευνητικού προγράμματος καθώς και τη δημοσίευση των πρακτικών του συνεδρίου

 

Σε εξέλιξη βρίσκονται η έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων της έρευνας και των πρακτικών του Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε.

Το πρόγραμμα είχε διάρκεια 10 μήνες (Φεβρουάριος - Δεκέμβριος 2002).

Αρχή Σελίδας