Έρευνες > Ολοκληρωμένες > Εκπαιδευτική παρέμβαση για παραγωγή εκπαιδευτικού- ενημερωτικού υλικού


εκτύπωση σελίδας
 
Ερευνητικό πρόγραμμα εκπαιδευτικής παρέμβασης για την παραγωγή εκπαιδευτικού – ενημερωτικού υλικού για θέματα υγείας, διατροφής και περιβάλλοντος

Επιστημονικός υπεύθυνος: Καθηγητής Βασίλης Κουλαϊδής

Ερευνήτριες: Χαρά Δαφέρμου και Ιωάννα Βεκύρη

Αποσπασμένη εκπαιδευτικός: Σοφία Γεωργιάδου

Συνεργαζόμενος Φορέας: Εργαστήριο Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Υπεύθυνος Αναπληρωτής Καθηγητής Λάμπρος Συντώσης

 

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας ανέπτυξε ερευνητικό πρόγραμμα εκπαιδευτικής παρέμβασης σε περιορισμένο αριθμό γυμνασίων της Θεσσαλονίκης και δημοτικών σχολείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης συνδεόμενο με θέματα υγείας, διατροφής και περιβάλλοντος.

Βασικός στόχος της ανάπτυξης του προγράμματος ήταν η διερεύνηση των συνθηκών και των προϋποθέσεων που διευκολύνουν ή δυσχεραίνουν την ανάπτυξη καινοτόμων εκπαιδευτικών δράσεων και εκπαιδευτικού υλικού στο επίπεδο της σχολικής μονάδας. [Η έννοια της καινοτομίας στην προκειμένη περίπτωση συνδέεται με την προώθηση της ενεργητικής και αυτόνομης μάθησης].

 

Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε το Μάρτιο του 2003 και ολοκληρώθηκε το Μάϊο του 2004, αναπτύχθηκε σε τρεις φάσεις.

 

Στην πρώτη φάση συμμετείχαν σε αυτό 15 συνολικά εκπαιδευτικοί από τέσσερα (4) γυμνάσια της Θεσσαλονίκης. Από τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν ζητήθηκε να αναπτύξουν εκπαιδευτικό υλικό για θέματα υγείας, διατροφής ή/και περιβάλλοντος σε θέμα που θα επέλεγαν οι ίδιοι και να το καταχωρίσουν σε σχετική ιστοσελίδα. Ζητήθηκε επίσης να αναπτύξουν επικοινωνία μεταξύ τους για αλληλοενημέρωση και ανάπτυξη συνεργασίας.

 

Στη δεύτερη φάση του Προγράμματος συμμετείχαν 13 εκπαιδευτικοί από πέντε (5) συνολικά δημοτικά σχολεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Συνεκτιμώντας τις δυσκολίες που εντοπίστηκαν κατά την ανάπτυξη του προγράμματος σε ορισμένα γυμνάσια και το χρονικό ορίζοντα για την ανάπτυξη των δράσεων, επιλέχτηκαν σχολεία που είχαν προηγούμενη εμπειρία από προγράμματα Αγωγής Υγείας ή Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΥΠΕΠΘ. Από τους εκπαιδευτικούς ζητήθηκε να αναπτύξουν εκπαιδευτικό υλικό για θέματα διατροφής, σε μορφή που να μπορεί να τροφοδοτήσει τη διαμόρφωση ιστοσελίδας, συνεργαζόμενοι με μαθητές της Ε΄ και της Στ΄ τάξης. Τους ζητήθηκε επίσης να αναπτύξουν μεταξύ τους ηλεκτρονική επικοινωνία για αλληλοενημέρωση και πιθανή συνεργασία.

Και στις δύο φάσεις από πλευράς του ΚΕΕ παρακολουθήθηκε ο τρόπος που οι εκπαιδευτικοί προσπάθησαν να συγκροτήσουν το εκπαιδευτικό υλικό, καταγράφηκαν οι επιλογές που έκαναν και οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην ανάπτυξη του υλικού και της μεταξύ τους συνεργασίας.

 

Η τρίτη φάση του Προγράμματος αφορά στην εφαρμογή εκπαιδευτικού υλικού, που παρήγαγε το Τμήμα Κλινικής Διατροφής και Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Πρόκειται για 26 συνολικά δραστηριότητες που συνδέονται με τη φυσική άσκηση και τη διατροφή. Οι δραστηριότητες είναι διαμορφωμένες σε καρτέλες εργασίας για το μαθητή και συνοδεύονται από ενημερωτικό υλικό για τον εκπαιδευτικό. Το υλικό εφαρμόστηκε πιλοτικά σε μαθητές της Ε΄ και της Στ΄ τάξης σε πέντε δημοτικά σχολεία της Αθήνας και τρία δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης και πήρε την τελική του μορφή αφού συνεκτιμήθηκαν οι παρατηρήσεις που διατύπωσαν αρχικά οι ερευνήτριες του ΚΕΕ και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί στο πλαίσιο ατομικών συνεντεύξεων και ομαδικών συναντήσεων.

 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ – ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ

Μετά την ολοκλήρωση των διαφορετικών φάσεων του Προγράμματος στο ΚΕΕ έχουν παραδοθεί:

1.        Εκπαιδευτικό υλικό που παρήγαγαν τα σχολεία που συμμετείχαν στις δύο πρώτες φάσεις σε έντυπη ή/και σε ηλεκτρονική μορφή.

2.        Εκθέσεις των συνεργαζόμενων ερευνητών σχετικά με την ανάπτυξη και την εφαρμογή του εκπαιδευτικού υλικού από τα σχολεία.

3.       Το εκπαιδευτικό υλικό που παρήγαγε η ομάδα συνεργατών του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, το οποίο διακρίνεται σε:

·        δραστηριότητες για τους μαθητές της Ε΄ και της Στ΄ τάξης του δημοτικού σχολείου, συνοδευόμενες από ενημερωτικό υλικό για τους εκπαιδευτικούς

·         υποστηρικτικές πληροφορίες για εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν στο χώρο τους προγράμματα για θέματα διατροφής και φυσικής άσκησης, καταχωρημένες στην ιστοσελίδα του Τμήματος Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας  (www.nutrilab.hua.gr).

Αρχή Σελίδας