Έρευνες > Ολοκληρωμένες > Αξιολόγηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης


εκτύπωση σελίδας
 
Αξιολόγηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης

Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα
Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης ΙΙ


Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ, Γ΄ ΚΠΣ.

Υπεύθυνος Έργου: Διονύσης Κλάδης, Καθηγητής

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΡΓΟΥ

 

1.       Μεταξύ των έργων που χρηματοδοτήθηκαν από το 2ο ΕΠΕΑΕΚ περιλαμβάνεται και το έργο με τίτλο «Αξιολόγηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης». Η ευθύνη διαχειριστικής υλοποίησης του έργου είχε ανατεθεί στο Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας (ΚΕΕ), ενώ ως υπεύθυνος του έργου είχε οριστεί ο Διονύσης Κλάδης, τέως Ειδικός Γραμματέας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης του ΥΠΕΠΘ. Το έργο αποσκοπούσε στην προετοιμασία του εδάφους και στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων που θα έκαναν δυνατή στη συνέχεια την αποτελεσματική ενεργοποίηση του συστήματος διασφάλισης και αξιολόγησης της ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Τούτο σημαίνει ότι το έργο αυτό αναπτύχθηκε ανεξάρτητα από τις διαδικασίες διαμόρφωσης του νομοθετικού πλαισίου το οποίο θα διέτρεχε το προαναφερθέν σύστημα, όπως επίσης και από το όποιο περιεχόμενό του. Το έργο «Αξιολόγηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης» αποτελείτο από τρία υποέργα (πράξεις), το περιεχόμενο των οποίων περιγράφεται συνοπτικά στη συνέχεια.

 

2.       Το πρώτο υποέργο αποσκοπούσε στην ενημέρωση και εξοικείωση της κοινότητας της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα με ό,τι αφορά τα λειτουργούντα διεθνώς συστήματα διασφάλισης και αξιολόγησης της ποιότητας, τις υπάρχουσες εμπειρίες στις διάφορες χώρες αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκών ή και διεθνών δικτύων, τις ακολουθούμενες μεθόδους και πρακτικές. Στο πλαίσιο του πρώτου αυτού υποέργου χρηματοδοτήθηκαν αφ' ενός μεν η οργάνωση και πραγματοποίηση συναφών ενημερωτικών σεμιναρίων στην Ελλάδα, τα οποία απευθύνονταν στις διοικήσεις των Ιδρυμάτων και στα στελέχη εκείνα της κοινότητας της ανώτατης εκπαίδευσης τα οποία δραστηριοποιούνται ή επρόκειτο να δραστηριοποιηθούν στα θέματα αυτά, αφ' ετέρου δε η συμμετοχή του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού στελεχών από όλα τα Ιδρύματα σε διεθνή σεμινάρια, συνέδρια κλπ. συναφούς περιεχομένου, προκειμένου να αποκτηθεί η πληρέστερη δυνατή ενημέρωση και γνώση πάνω στα σχετικά ζητήματα και να δημιουργηθεί η απαραίτητη «κρίσιμη μάζα» εξειδικευμένων στελεχών, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο των ίδιων των Ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης.

 

3.       Το δεύτερο υποέργο αποσκοπούσε, αφ` ενός μεν στην κατάρτιση των στρατηγικών και επιχειρησιακών σχεδίων όλων των Ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης με χρονικό ορίζοντα που φτάνει στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, αφ` ετέρου δε στη διαμόρφωση του εθνικού στρατηγικού και χωροταξικού σχεδίου ανάπτυξης της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό, είχε συγκροτηθεί από το Υπουργείο Παιδείας η Ομάδα Στρατηγικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΟΣΧΣ) της ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία αποτελείτο από Καθηγητές των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ οι οποίοι είχαν ειδική γνώση και εμπειρία στα ζητήματα αυτά, πλαισιώνονταν δε από ανώτερα διοικητικά στελέχη του ΥΠΕΠΘ. Στην ΟΣΧΣ συμμετείχαν επίσης και όλοι όσοι διετέλεσαν Ειδικοί Γραμματείς του ΥΠΕΠΘ για τα Πανεπιστήμια και για τα ΤΕΙ από το 1990 μέχρι και το έτος συγκρότησής της. Τα στρατηγικά και επιχειρησιακά σχέδια των Ιδρυμάτων ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο 2002. Το τελικό πόρισμα της ΟΣΧΣ ολοκληρώθηκε και υποβλήθηκε στο ΥΠΕΠΘ τον Απρίλιο 2004.

 

4.       Το τρίτο υποέργο, τέλος, αποσκοπούσε στην ανάπτυξη του Κέντρου Τεκμηρίωσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Το εν λόγω Κέντρο συγκέντρωνε, επεξεργαζόταν και ανέλυε όλα τα στατιστικά και λοιπά στοιχεία τεκμηρίωσης που αφορούν την ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα. Το Κέντρο είχε διαμορφώσει μία μεθοδολογία ανάλυσης των δεδομένων εναρμονισμένη προς τις μεθοδολογίες που χρησιμοποιούσαν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί που ασχολούνται με θέματα τεκμηρίωσης ανώτατης εκπαίδευσης (OECD, UNESCO, European Commission) έτσι ώστε να είναι ευχερής η συγκριτική ανάλυση των ελληνικών και των διεθνών (κυρίως Ευρωπαϊκών) δεδομένων.

 

5.      Το προαναφερθέν έργο του 2ου ΕΠΕΑΕΚ είχε προβλεφθεί να διαρκέσει μέχρι το τέλος Αυγούστου 2004, καθώς από τον Σεπτέμβριο 2004 προβλεπόταν να αρχίσει η λειτουργία του εθνικού φορέα διασφάλισης και αξιολόγησης της ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης, ο οποίος θα είχε θεσμοθετηθεί στο μεταξύ και ο οποίος θα αναλάμβανε στη συνέχεια την ευθύνη της διαχειριστικής υλοποίησης της δεύτερης φάσης του Έργου του ΕΠΕΑΕΚ «Αξιολόγηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Αρχή Σελίδας