Έρευνες > Ολοκληρωμένες > Οδύσσεια, Μελέτη βιωσιμότητας


εκτύπωση σελίδας
 
Μελέτη βιωσιμότητας για την εκπαιδευτική αξιοποίηση και περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογικής και ανθρώπινης υποδομής της "Οδύσσειας" μετά το πέρας του ΕΠΕΑΕΚ

Β' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα
Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης
Ενέργεια: "Οδύσσεια"
Έργο: Ε63 "Κύκλωπες: Μελέτες-Αξιολογήσεις-Πιστοποιήσεις"

Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του ΕΠΕΑΕΚ, Β΄ ΚΠΣ.

Επιστημονικός Υπεύθυνος: Δρ. Βασίλης Σβολόπουλος

Συνεργάτες: Γεώργιος Γρηγορόπουλος, Όλγα Επιτροπάκη, Πέτρος Ματζάκος, Κώστας Μπήτρος, Βάσω Προκοπίου, Βασίλης Σταυρινός, Μαρία Φιλιοπούλου.

Η μελέτη ανατέθηκε στο Κ.Ε.Ε. από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΙΤΥ).

Αντικείμενο της μελέτης ήταν ο προσδιορισμός των προϋποθέσεων για τη βιωσιμότητα της αξιοποίησης και χρήσης των Νέων Τεχνολογιών στα 300 σχολεία που είχαν συμμετάσχει στην Ενέργεια «Οδύσσεια», καθώς και η διερεύνηση τρόπων περαιτέρω ανάπτυξης της αρχικής υποδομής. 

Ειδικότερα, η μελέτη εξέτασε τους οικονομικούς, οργανωτικούς, τεχνικούς, τεχνολογικούς, παιδαγωγικούς και πολιτικοκοινωνικούς παράγοντες βιωσιμότητας καθώς και τη δυνατότητα επέκτασης της αξιοποίησης των Νέων Τεχνολογιών σε όλο και περισσότερα σχολεία. 

Ο σχεδιασμός της μελέτης περιέλαβε τα εξής στάδια:

  • Ανασκόπηση της ελληνικής εμπειρίας σχετικά με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών μέχρι την έναρξη της «Οδύσσειας»
  • Ανασκόπηση της διεθνούς εμπειρίας στη χρήση των Νέων Τεχνολογιών στην εκπαίδευση
  • Συλλογή δεδομένων μέσω συνεντεύξεων και τριών ερωτηματολογίων, που απευθύνονταν σε δείγμα 134 εκπαιδευτικών, στους υπευθύνους ΠΛΗΝΕΤ και στους υπευθύνους της «Οδύσσειας»
  • Ανάλυση δεδομένων: Αναπτύχθηκε ένα θεωρητικό πλαίσιο και προτάθηκαν δείκτες για την αξιολόγηση των τεχνικών και τεχνολογικών παραγόντων βιωσιμότητας.

Η μελέτη έδειξε ότι η βιωσιμότητα της ενέργειας εξαρτάται από μεγάλο αριθμό παραγόντων που σχετίζονται με τη συνολική βελτίωση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.  Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη μεγάλη εμβέλεια του εγχειρήματος απαιτεί την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών σε κεντρικό επίπεδο με αμείωτο ενδιαφέρον, συνέπεια, προγραμματισμό και επαρκή χρηματοδότηση. 

Επίσης, οι Νέες Τεχνολογίες προσφέρουν πολλές δυνατότητες μάθησης. Χρειάζεται, ωστόσο, συνεχής έρευνα, εφαρμογή και αξιολόγηση της χρήσης τους στη σχολική πράξη ώστε να αναπτυχθούν κατάλληλα μοντέλα μάθησης προς την κατεύθυνση της ενεργητικής και ομαδικής μάθησης.
Στο πλαίσιο της μελέτης προτάθηκε, τέλος, ένα στρατηγικό σχέδιο προώθησης των στόχων της «Οδύσσειας» μέχρι το 2008.

Αρχή Σελίδας