Έρευνες > Ολοκληρωμένες > Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί


εκτύπωση σελίδας
 
Ο θεσμός των αναπληρωτών καθηγητών. Επαγγελματική εξέλιξη και εργασιακή κατάσταση
Υπεύθυνος Έρευνας: Δρ. Μανώλης Κουτούζης

Η μελέτη έγινε από το Κλαδικό Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο του ΙΝ.Ε./ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και χρηματοδοτήθηκε από το Κ.Ε.Ε. Κύριοι ερευνητές ήταν εκ μέρους του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ ο Αποστόλης Ανδρέου και εκ μέρους του Κ.Ε.Ε. ο ερευνητής Μανώλης Κουτούζης.

Αντικείμενο της μελέτης είναι η εξέλιξη του θεσμού των αναπληρωτών εκπαιδευτικών (με ωριαία αντιμισθία), οι οποίοι αποτελούν σημαντικό μέρος των εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες και τους τύπους της δημόσιας εκπαίδευσης και η ανάλυση των παραγόντων που διαμορφώνουν το πρόβλημα της ισότιμης και ουσιαστικής ένταξής τους στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Συγκεκριμένα στη μελέτη αυτή διερευνάται το νομοθετικό πλαίσιο και η διαμόρφωσή του από το 1929 ( με έμφαση μετά τους  Νόμους 1304/1982 και 1566/85) και περιγράφεται το εργασιακό και υπηρεσιακό καθεστώς των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Για την έρευνα συγκεντρώθηκαν, αναλύθηκαν και συσχετίστηκαν μεταξύ τους τα ποσοτικά δεδομένα (αριθμοί διορισθέντων αναπληρωτών κατ΄ έτος, κατά ειδικότητα, χρόνια υπηρεσίας τους κ.λπ.). Επίσης, καταγράφηκαν οι απόψεις που διατυπώθηκαν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην κατηγορία αυτή των εκπαιδευτικών και διατυπώνεται ένα πλαίσιο προτάσεων για τη διαχείριση τους.

Η μελέτη αυτή βασίζεται στην παραδοχή ότι το «πρόβλημα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών» μπορεί ουσιαστικά να αναλυθεί σε δύο επιμέρους συνιστώσες. Η πρώτη σχετίζεται με την επαγγελματική προοπτική των αναπληρωτών ενώ η δεύτερη αφορά στο επαγγελματικό τους status, την αναγνώριση του έργου τους και την αντιμετώπισή τους από την πολιτεία.

Αρχικά γίνεται μια θεσμική επισκόπηση, απ’ όπου προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα για την εξέλιξη του θεσμού των αναπληρωτών και του πλαισίου αντιμετώπισης των σχετικών προβλημάτων και φαίνεται ότι ο τρόπος αντιμετώπισης των θεμάτων των αναπληρωτών παραμένει σε γενικές γραμμές ο ίδιος από το 1929, αν και οι συνθήκες και, κυρίως, ο αριθμός των αναπληρωτών έχει αυξηθεί. 

Στη συνέχεια επιχειρείται να δοθεί απάντηση στα κύρια ερωτήματα της μελέτης που ήταν:

  • Ποιες είναι οι σημερινές επαγγελματικές προοπτικές (μόνιμος διορισμός) του Έλληνα αναπληρωτή εκπαιδευτικού, πώς αυτές έχουν διαφοροποιηθεί μετά το 1997 και την καθιέρωση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για το διορισμό του;
  • Ποιο είναι το επαγγελματικό status του αναπληρωτή εκπαιδευτικού στη χώρα μας σήμερα σε σύγκριση  με αυτό το μόνιμου εκπαιδευτικού;

Η ουσιαστική κατανόηση του προβλήματος των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, τόσο σε ποσοτικό όσο και ποιοτικό επίπεδο, οδηγεί και στη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων για την αποτελεσματική διαχείρισή του.

Θα πρέπει, τέλος, να τονιστεί, ότι στόχος της μελέτης δεν ήταν η ανάλυση όλων των παραγόντων που διαμορφώνουν το πρόβλημα της προσφοράς και ζήτησης των εκπαιδευτικών αλλά η διατύπωση τεκμηριωμένων προτάσεων για τη διαχείριση του προβλήματος της ισότιμης ένταξης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Τα πορίσματα της έρευνας ανακοινώθηκαν σε σχετική ημερίδα που οργανώθηκε από το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ τον Απρίλιο του 2002.

Αρχή Σελίδας