Έρευνες > Ολοκληρωμένες > Χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών από τους μαθητές


εκτύπωση σελίδας
 
Χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών από τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Έρευνες Κ.Ε.Ε.

Υπεύθυνος Έρευνας: Δρ. Αθανάσιος Κατσής (Λέκτορας)

  1. Εισαγωγή
    Η έρευνα εξέταζε τους τρόπους χρήσης των Η/Υ από τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Διεξήχθη στο τέλος του σχολικού έτους 2000-01 με την αποστολή κατάλληλα διαμορφωμένου ερωτηματολογίου. Το ερωτηματολόγιο συμπληρώθηκε από ένα τμήμα της Β\' Γυμνασίου σε 100 κατάλληλα επιλεγμένες σχολικές μονάδες επιπέδου Γυμνασίου και από ένα τμήμα της Β\' Λυκείου σε 100 κατάλληλα επιλεγμένες σχολικές μονάδες επιπέδου Λυκείου ή ΤΕΕ. Αρμόδιος ερευνητής του Κ.Ε.Ε ορίσθηκε ο κ. Αθανάσιος Κατσής και απάντησαν 161 σχολικές μονάδες των παραπάνω βαθμίδων (84 Γυμνάσια, 68 Λύκεια και 9 ΤΕΕ) και σε σύνολο 4355 μαθητών-μαθητριών. Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει την κατανομή των μαθητών ανά βαθμίδα.


  2. Χρήση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Η/Υ)
    Ο Πίνακας 2 εξετάζει τη χρήση των Η/Υ σε σχέση με το φύλο του μαθητή. Παρατηρούμε ότι το 78,2% των μαθητών απαντά ότι χρησιμοποιεί τον Η/Υ στο σχολείο με ισόποση περίπου κατανομή μεταξύ κοριτσιών και αγοριών.


  3. Τόπος Χρήσης Η/Υ
    Ο Πίνακας 3 εξετάζει τον τόπο χρήσης των Η/Υ από τους μαθητές.





    Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τόπος χρήσης Η/Υ ανάλογα με το φύλο των μαθητών. Ο Πίνακας 4 εξετάζει τις σχετικές διαφορές.
  4. Τρόπος Χρήσης Η/Υ
    Ο Πίνακας 5 εξετάζει τον τρόπο χρήσης Η/Υ από τους μαθητές. Παρατηρούμε ότι ο Η/Υ χρησιμοποιείται κατα κύριο λόγο για ηλεκρονικά παιγνίδια (76,9%), Internet (51,2%) και εργασίες για το σχολείο (49,3%).


Για την ερευνητική υποστήριξη του έργου εργάστηκαν η Αγάθη Γεωργιάδου και η Βίλλη Στελλάκου.

Αρχή Σελίδας