Έρευνες > Ολοκληρωμένες > Αποτελέσματα μαθητών στη Β' Ενιαίου Λυκείου


εκτύπωση σελίδας
 
Ανάλυση για τα αποτελέσματα των μαθητών που φοίτησαν το σχολικό έτος 1998-1999 στη Β' τάξη του Ενιαίου Λυκείου (Μ. Κασσωτάκης)

Έρευνες Κ.Ε.Ε.

Υπεύθυνος Έρευνας:
Μιχάλης Κασσωτάκης, Καθηγητής

Ερευνητική Ομάδα: Δημήτρης Γιάτας, Αφροδίτη Ζεπάτου, Μωϋσής Δεϊμέζης, Γεράσιμος Κουτσανδρέας, Δρ. Σάββας Παπαπέτρου, Κρυστάλα Πέτρου, Θάλεια Πιτσούλη, Ευγένιος Χριστόφιλος, Γιάννης Καπετανάκης.

Το ερευνητικό πρόγραμμα στο οποίο βασίζεται η παρούσα εισήγηση άρχισε το Σεπτέμβριο του 1998 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Σκοπός του είναι η συλλογή ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων σχετικών με την εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στο Ενιαίο Λύκειο. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει:

  1. Τη στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων των μαθητών που φοιτούν στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου.
  2. Τη διερεύνηση του βαθμού ενημέρωσής τους για τις καινοτομίες  που εισήχθησαν στο Ενιαίο Λύκειο και την εξακρίβωση των πηγών πληροφόρησής τους.
  3. Την  εξέταση των κριτηρίων με βάση τα οποία επιλέγουν τις διάφορες κατευθύνσεις σπουδών στο Λύκειο, καθώς και την εξακρίβωση των λόγων για τους οποίους παρακολουθούν φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα.
  4. Την καταγραφή των σημαντικότερων προβλημάτων, τα οποία συναντούν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Λύκειο.

Η εισήγηση αναφέρεται μόνο στην ανάλυση των αποτελεσμάτων των μαθητών που φοίτησαν το 1998-99 στη Β' τάξη του Ενιαίου Λυκείου . Τα σχετικά στοιχεία συγκεντρώθηκαν με τη βοήθεια ειδικού πίνακα, ο οποίος συμπληρώθηκε από 1164 Ενιαία Λύκεια που αντιπροσωπεύουν το 86% των Ενιαίων Λυκείων, τα οποία πήραν μέρος στις εξετάσεις του Ιουνίου του 1999.
 
Οι σημαντικότερες διαπιστώσεις που προέκυψαν από την ανάλυσή των στοιχείων αυτών είναι οι εξής:

  • Το ποσοστό των μαθητών της Β΄ τάξης του Ενιαίου Λυκείου που απορρίφθηκαν το σχολικό έτος 1998-99 λόγω ελλιπούς φοίτησης ανέρχεται στο 1,8%.
  • Το ποσοστό των μαθητών που παραπέμφθηκαν τον Ιούνιο του 1999 σε επανεξέταση ανέρχεται στο 29,3%, ενώ το τελικό ποσοστό αποτυχίας στην τάξη αυτή ανήλθε στο 17,4%. (Τα αντίστοιχα ποσοστά στο σύνολο των μαθητών ήταν με βάση τα στοιχεία του ΥΠΕΠΘ 30,3% και 17,4%).
  • Το ποσοστό των μαθητών που προήχθησαν τον Ιούνιο κάνοντας χρήση της διαφοράς πέντε μονάδων μεταξύ προφορικού και γραπτού βαθμού ήταν 6,8%.
  • Τα ποσοστά αποτυχίας παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις ανάλογα με την κατεύθυνση που ακολούθησαν οι μαθητές, το καθεστώς του σχολείου τους (δημόσιο ή ιδιωτικό), τον τύπο του Λυκείου στο οποίο φοίτησαν όταν ήταν στην Α΄ τάξη, το μέγεθος της τάξης και τη γεωγραφική προέλευση των μαθητών (αστικές, αγροτικές, ημιαστικές περιοχές).

Συγκεκριμένα:

  • Οι μαθητές της τεχνολογικής κατεύθυνσης εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά αποτυχίας σε σύγκριση προς τους μαθητές των άλλων δύο κατευθύνσεων.
  • Η αποτυχία είναι υψηλότερη στα δημόσια σχολεία σε σύγκριση με τα ιδιωτικά.
  • Τα μεγαλύτερα ποσοστά αποτυχίας παρουσίασαν οι μαθητές που προήλθαν από τα πρώην Τεχνικά και Επαγγελματικά Λύκεια.
  • Οι μαθητές που φοίτησαν σε ολιγοπληθή σχολεία  (λιγότεροι από 15 μαθητές στην αντίστοιχη τάξη) εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά αποτυχίας σε σύγκριση με τους μαθητές που φοίτησαν σε πολυπληθή σχολεία.
  • Τέλος, οι μαθητές που προέρχονται από αγροτικές περιοχές εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά αποτυχίας από ό,τι οι μαθητές που διαμένουν σε αστικές περιοχές.

Ανάλογη εικόνα διαμορφώνεται και από την κατανομή της βαθμολογίας των μαθητών, την οποία θα παρουσιάσουμε αναλυτικά  στην προφορική μας εισήγηση.

Εισηγητής: Μιχάλης Κασσωτάκης

Σημείωση: Το παραπάνω κείμενο προέρχεται από το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας, Πανελλήνιο Συνέδριο, Έρευνα για την ελληνική εκπαίδευση, 21-23 Σεπτεμβρίου 2000, Περιλήψεις Εισηγήσεων, Αθήνα 2000.

 

βλ. επίσης

Αρχή Σελίδας