Έρευνες > Ολοκληρωμένες > Τρόποι αξιολόγησης μαθητών Α' Λυκείου


εκτύπωση σελίδας
 
Εφαρμογή και αποτελέσματα των νέων τρόπων αξιολόγησης των μαθητών της Α' Λυκείου στα Πειραματικά Σχολεία (Δ. Τσακίρη)

Β' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα
Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης
Ενέργεια: 1.2γ: "Ανάπτυξη λυκειακής βαθμίδας"
Έργο 1.2γ(2): "Ανάπτυξη και διάδοση νέων μεθόδων αξιολόγησης των μαθητών στο Λύκειο"

Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του ΕΠΕΑΕΚ, Β΄ ΚΠΣ.

Υπεύθυνος Έρευνας: Δρ. Δέσποινα Τσακίρη

Η παρούσα έρευνα διερευνά την εφαρμογή και τα αποτελέσματα δυο νέων μεθόδων αξιολόγησης που εφαρμόστηκαν τη σχολική χρονιά (1997-1998) στην Α' Λυκείου των Πειραματικών σχολείων όλης της χώρας.
Οι νέες μέθοδοι αξιολόγησης αφορούν:

  • τις συνθετικές δημιουργικές εργασίες
  • την αυθεντική αξιολόγηση βάσει φακέλου και η οποία περιλαμβάνει:
    • την αυτοαξιολόγηση του μαθητή
    • την ποιοτική αξιολόγηση βάσει της συστηματικής και οργανωμένης παρατήρησης που καταγράφεται στο Φύλλο Ποιοτικής Αξιολόγησης.

Έχοντας ορίσει ως κεντρικό ερευνητικό άξονα την εφαρμογή και τα αποτελέσματα των προτεινόμενων μέτρων στη μαθησιακή διαδικασία, μελετάται ο τρόπος ενίσχυσης του παιδαγωγικού έργου του διδάσκοντος και της αυτοαξιολόγησης του μαθητή από αυτά τα μέτρα.

Στη βάση του κεντρικού αυτού ερευνητικού άξονα εξετάζεται η ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει κάθε μάθημα στην εφαρμογή των νέων μέτρων αξιολόγησης.

Η έρευνα βασίστηκε σε μια μεθοδολογία που συνδυάζει την ποιοτική με την ποσοτική ανάλυση. Ο συνδυασμός αυτών των δυο τύπων ανάλυσης αποβλέπει τόσο στην παρουσίαση και ανάλυση των κυρίαρχων τάσεων που εξάγονται από τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων, όσο και σε μία ανάλυση in fine και μία ερμηνεία των σημασιών αυτών των δεδομένων.

Η συλλογή των δεδομένων έγινε μέσα από 131 ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από τους εκπαιδευτικούς της Α' τάξης των Πειραματικών Λυκείων όλης της χώρας.

Τα συμπεράσματα της έρευνας προκύπτουν από την ανάλυση και ερμηνεία των ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων που εξάγονται από την επεξεργασία των 28 κλειστών και ανοιχτών ερωτήσεων του ερωτηματολογίου αντιστοίχως, όπως επίσης και από τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων σε σχέση με την ιδιαιτερότητα του κάθε μαθήματος κατά την εφαρμογή των νέων μέτρων αξιολόγησης. Η στατιστική αυτή επεξεργασία αντιστοιχεί στις επιλογές διασταύρωσης των δεδομένων.

Η συγκεκριμένη στατιστική επιμέλεια των δεδομένων σε ηλεκτρονικό υπολογιστή έγινε από το Δρ. Σάββα Παπαπέτρου.

 

βλ. επίσης

Αρχή Σελίδας