Έρευνες > Ολοκληρωμένες > Αξιοποίηση βιβλίων αξιολόγησης


εκτύπωση σελίδας
 
Χρησιμότητα και τρόπος αξιοποίησης των βιβλίων αξιολόγησης των μαθητών του Λυκείου που εκπoνήθηκαν από το Κ.Ε.Ε. (Δ. Τσακίρη)

Β' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα
Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης
Ενέργεια: 1.2γ: "Ανάπτυξη λυκειακής βαθμίδας"
Έργο 1.2γ(2): "Ανάπτυξη και διάδοση νέων μεθόδων αξιολόγησης των μαθητών στο Λύκειο"
Υποέργο:"Δημιουργία παιδαγωγικού υλικού"

Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του ΕΠΕΑΕΚ, Β΄ ΚΠΣ.

Υπεύθυνος Έρευνας: Δρ. Δέσποινα Τσακίρη

Συνεργάτες: Ελένη Βανταράκη, Μιχάλης Παπαματθαιάκης (αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στο ΚΕΕ), Σάββας Παπαπέτρου (Ερευνητής ΚΕΕ, συνεργάτης στην στατιστική επεξεργασία)

Από το έτος 1997 έως το 2000 το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας εκπόνησε 126 βιβλία για την αξιολόγηση των μαθητών του Ενιαίου Λυκείου.

Τα βιβλία αυτά έχουν αποδέκτες τους εκπαιδευτικούς των Α', Β' και Γ' τάξεων του Λυκείου και στοχεύουν στην υποστήριξη της αξιολογικής διαδικασίας. Περιλαμβάνουν μεθοδολογικές οδηγίες, ερωτήσεις και θέματα αξιολόγησης στα διδασκόμενα μαθήματα. Είναι προαιρετικά εργαλεία για την αξιολόγηση των μαθητών. Ο εκπαιδευτικός έχει τη δυνατότητα να αντλήσει θέματα, να τα τροποποιήσει κατά την κρίση του και να τα προσαρμόσει στο δικό του παιδαγωγικό ύφος και στις ιδιαιτερότητες της τάξης του.

Η παρούσα εμπειρική έρευνα μελετά το εύρος χρήσης αυτού του υλικού από τους καθηγητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τον τρόπο αξιοποίησής του στην αξιολογική και γενικότερα στην  παιδαγωγική διαδικασία. Περιορίζεται στα βιβλία αξιολόγησης των μαθητών των Α' και Β' τάξεων του Λυκείου επειδή στη περίοδο υλοποίησης της έρευνας είχαν εκπονηθεί μόνο τα βιβλία αυτών των τάξεων.

Η έρευνα αυτή επιδιώκει να διερευνήσει εάν το παιδαγωγικό υλικό:

Α) απαντά στις νέες ανάγκες των εκπαιδευτικών
Β) βοηθά στην ανάπτυξη νέων μεθόδων αξιολογικής πρακτικής
Γ) ενσωματώνεται στην καθημερινή ζωή της τάξης

Εκτός από τη συλλογή πληροφοριών που αφορούν το εύρος χρήσης του παιδαγωγικού υλικού και τον τρόπο αξιοποίησής του, η εμπειρική έρευνα μελετά τις αναπαραστάσεις των εκπαιδευτικών έτσι όπως αποτυπώνονται στις αντιλήψεις και στις κρίσεις τους ως προς το συγκεκριμένο υλικό.

Τα αποτελέσματα του εν λόγω πορίσματος στηρίζονται στις ποιοτικές και ποσοτικές αναλύσεις των στοιχείων της εμπειρικής έρευνας που προκύπτουν από την επεξεργασία ενός ερωτηματολογίου που συμπληρώθηκε από τυχαίο δείγμα 459 καθηγητών 38 Ενιαίων Λυκείων,  όπως και από τη στατιστική επεξεργασία και ανάλυση των στοιχείων σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες του ερωτώμενου πληθυσμού (ηλικία, ειδικότητα, προϋπηρεσία κ.λπ.). Η στατιστική αυτή επεξεργασία αντιστοιχεί στις επιλογές διασταύρωσης των δεδομένων.

 

βλ. επίσης

Αρχή Σελίδας