Έρευνες > Ολοκληρωμένες > Γεώργιος Παπανδρέου


εκτύπωση σελίδας
 
Ο Γεώργιος Παπανδρέου (1888-1968) και η ελληνική εκπαίδευση (Σ. Μπουζάκης)

Έρευνες Κ.Ε.Ε.

Υπεύθυνος Έρευνας: Σήφης Μπουζάκης, Καθηγητής

Στην παραπάνω ιστορική έρευνα εστιάσαμε το ενδιαφέρον μας στη στάση του Γεωργίου Παπανδρέου, ο οποίος κατά τη μακρόχρονη και πολυσχιδή του δράση διετέλεσε έξι φορές Υπουργός Παιδείας, απέναντι στην ελληνική εκπαίδευση.

Βασικός στόχος της έρευνας ήταν η συστηματική καταγραφή και ο σχολιασμός ιστορικών ντοκουμέντων που έχουν σχέση με την εκπαιδευτική θεωρία και πράξη του Γεωργίου Παπανδρέου από τα πρώτα χρόνια της κατάθεσης των θεωρητικών εκπαιδευτικών του προβληματισμών το 1914 μέχρι το θάνατό του το 1968.

Το ιστορικό υλικό στο οποίο στηρίχτηκε η έρευνα, τα τεκμήρια τα οποία υποβλήθηκαν σε εσωτερική και εξωτερική κριτική, είναι τα δημοσιευμένα κείμενα του Γεωργίου Παπανδρέου, οι αγορεύσεις του στη Βουλή για θέματα εκπαίδευσης, βιβλιογραφία-αρθρογραφία σχετική με το Γεώργιο Παπανδρέου ως πολιτικό της παιδείας, καθώς και προσωπικές μαρτυρίες.

Η παραπάνω πολυετής έρευνα οδήγησε σε ένα δίτομο έργο με τίτλο «ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 1888-1968: ο πολιτικός της παιδείας», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gutenberg.

Εισηγητής: Σήφης Μπουζάκης

Σημείωση: Το παραπάνω κείμενο προέρχεται από το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας, Πανελλήνιο Συνέδριο, Έρευνα για την ελληνική εκπαίδευση, 21-23 Σεπτεμβρίου 2000, Περιλήψεις Εισηγήσεων, Αθήνα 2000.

 

βλ. επίσης

Αρχή Σελίδας