Εκδόσεις > Τίτλοι > Ελληνικά Παιδαγωγικά Περιοδικά 1831-1991. Βιβλιογραφία 1831-1974


εκτύπωση σελίδας
  • Ελληνικά Παιδαγωγικά Περιοδικά 1831-1991. Βιβλιογραφία 1831-1974

    Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας, Ελληνικά Παιδαγωγικά Περιοδικά 1831-1991. Βιβλιογραφία 1831-1974. Α΄ Φάση ΕΠΟΠΤΕΙΑ: Αλέξης Δημαράς, ΕΙΣΑΓΩΓΗ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Χάρης Αθανασιάδης, Αθήνα 2004

     

    ISBN 960-541-113-X

     

     

    Βιβλιογραφία των ελληνικών παιδαγωγικών περιοδικών από τη συγκρότηση του ελληνικού κράτους (1830) ως την μεταπολίτευση (1974). Εργασία υποδομής που φιλοδοξεί αφενός να λειτουργήσει ως εργαλείο των ιστορικών της εκπαίδευσης και αφετέρου να οριοθετήσει ένα νέο πεδίο μελέτης στην Iστορία της Eκπαίδευσης.

     

    Τα παιδαγωγικά περιοδικά είτε ως πηγές για την προσέγγιση άλλων θεμάτων είτε ως διακριτά αντικείμενα μελέτης μπορούν να συμπληρώσουν και να αποσαφηνίσουν τη γνώση μας για το παρελθόν του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος προσφέροντας υλικό για πιο εκλεπτυσμένες ερμηνείες του παρόντος και, εν τέλει, για καλύτερα σχεδιασμένες μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις.

     

    Η Βιβλιογραφία διευκολύνει τους ερευνητές πληροφορώντας για τον αριθμό και τους τίτλους των παιδαγωγικών περιοδικών της κάθε περιόδου και αποτιμώντας σε αδρές γραμμές τη φυσιογνωμία τους. Πιο αναλυτικά, για κάθε έντυπο καταγράφονται τα ακόλουθα στοιχεία: τίτλος, υπότιτλος, «μότο», τόπος έκδοσης, υπεύθυνος έκδοσης, διάρκεια, συνδρομή, σχήμα, έκταση, περιοδικότητα, χαρακτήρας, συνοπτική θεματογραφία, ύπαρξη ή μη εικονογράφησης, βασικοί συνεργάτες,  οι όποιες βιβλιογραφικές αναφορές και ευρετηριάσεις υπάρχουν και οι βιβλιοθήκες στις οποίες απόκειται το έντυπο.

     

    Λημματογραφούνται 155 παιδαγωγικά περιοδικά από τα 255 που συνολικά καταγράφηκαν – αριθμοί που πιθανότατα θα αυξηθούν σε μία μελλοντική Β΄ Φάση.

     

    ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Χάρης Αθανασιάδης, Μαίρη Μανώλη, Σπύρος Μαρκόπουλος, Κατερίνα Ντόνα, Αντώνης Σμυρναίος.

     

    Βλ. επίσης


 
 
Αρχή Σελίδας