Εκδόσεις > Τίτλοι > Θέματα εξετάσεων


εκτύπωση σελίδας
  • Θέματα εξετάσεων

    Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας, Εισαγωγικές Εξετάσεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Κριτική Προσέγγιση των θεμάτων (1961-2001), (εποπτεία: Αλέξης Δημαράς, επιμ. Άλκηστις Βερέβη), Αθήνα 2003.

      ISBN 960-541-109-1

     Το βιβλίο περιλαμβάνει τα θέματα των εξετάσεων σε τομές πενταετίας για τα παρακάτω μαθήματα: Αρχαία Ελληνικά, Νέα Ελληνικά, Ιστορία, Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά και Βιολογία. Στην έκδοση περιλαμβάνεται και ο σχολιασμός των παραπάνω θεμάτων από ειδικούς Πανεπιστημιακούς.

    Η έκδοση βασίζεται σε εργασία που έγινε στο Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας με σκοπό να διερευνηθεί η ανέλιξη των θεμάτων που τίθενται στις εξετάσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σε πρώτη φάση, επιχειρείται η μελέτη των χαρακτηριστικών που εντοπίζονται στα θέματα συγκεκριμένων γνωστικών αντικειμένων (Έκθεση - Νεοελληνική Γλώσσα, Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά, Βιολογία, Αρχαία και Ιστορία), στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι κατά το διάστημα 1961-2001.

    Τα θέματα που συγκεντρώθηκαν για το παραπάνω χρονικό διάστημα έχουν επιλεγεί ανά πενταετία με αφετηρία το 1961· συγκεντρώθηκαν τα εξεταστικά ερωτήματα των παραπάνω μαθημάτων για τα εξής έτη: 1961, 1966, 1971, 1976, 1981, 1986, 1991, 1996 και 2001. Έχουν ληφθεί επομένως υπόψη όλες οι αλλαγές του συστήματος εισαγωγής των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Στον τόμο περιλαμβάνονται μια συνοπτική εισαγωγή με αναφορές στις μεταβολές του εξεταστικού συστήματος και τα εξεταστικά θέματα συγκεκριμένων σχολών. Τα θέματα σχολιάζονται ως προς ορισμένα χαρακτηριστικά τους από διακεκριμένους ειδικούς επιστήμονες κάθε κλάδου. Τα σχόλιά τους επιτρέπουν τη διερεύνηση διαφόρων παραμέτρων σχετικά με την ανέλιξη των εξεταστικών θεμάτων στο παραπάνω χρονικό διάστημα.

    βλ. επίσης


 
 
Αρχή Σελίδας