Εκδόσεις > Τίτλοι > The Idea of the European Community in History


εκτύπωση σελίδας
  • The Idea of the European Community in History

    University of Athens, The Idea of European Community in History. Conference Proceedings (vol. I – II), Athens 2003.  [Πανεπιστήμιο Αθηνών, Η Ιδέα της ευρωπαϊκής κοινότητας στην Ιστορία.  Πεπραγμένα Συνεδρίου (2 τόμοι), Αθήνα 2003]. ISBN 960-541-107-5

     

    Πεπραγμένα διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Η ιδέα της ευρωπαϊκής κοινότητας στην ιστορία», που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατά το διάστημα 13 – 16 Μαρτίου 2003, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα.

    Σκοπός του συνεδρίου ήταν να διερευνηθεί η ιστορικότητα της ιδέας της ευρωπαϊκής κοινότητας.  Πιο συγκεκριμένα, έμφαση δόθηκε στον εντοπισμό και την ανάλυση των σημείων σύγκλισης μεταξύ λαών και κρατών της Ευρώπης από τους πρώιμους ιστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα.

    Τα Πεπραγμένα του συνεδρίου αποτελούνται από δύο τόμους.  Οι ανακοινώσεις είναι σε αγγλική, γαλλική, γερμανική και ισπανική γλώσσα. 

    Ο πρώτος τόμος περιλαμβάνει ανακοινώσεις που εστιάζουν στη βυζαντινή, τη μεσαιωνική, τη νεώτερη και σύγχρονη εποχή.  Εξετάζονται, μεταξύ άλλων, η ιδέα της Ευρώπης στο Μεσαίωνα, οι σχέσεις του Βυζαντίου και της Μεσαιωνικής Δύσης, η διαμόρφωση της έννοιας της ευρωπαϊκής ταυτότητας στους νεώτερους χρόνους, οι απόπειρες ευρωπαϊκής ενοποίησης την περίοδο του Μεσοπολέμου και η πορεία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης κατά την τελευταία πεντηκονταετία. 

    Ο δεύτερος τόμος εστιάζει σε κοινοτικούς σχηματισμούς της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας (συμμαχίες, συμπολιτείες, έθνη, πόλεις).  Εξετάζονται, μεταξύ άλλων, η συγκρότηση, η εσωτερική λειτουργία, οι μεταξύ τους σχέσεις καθώς και η θέση τους στο πλαίσιο του ελληνιστικού κόσμου και της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.  Ο δεύτερος τόμος περιλαμβάνει επίσης δύο ευρετήρια, ένα ευρετήριο ελληνικών όρων και ένα ευρετήριο πηγών.


 
 
Αρχή Σελίδας