ΙΗ´ Σεμινάριο Ομηρικής Φιλολογίας

 

 

Το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας (Κ.Ε.Ε.) και το συναπτόμενο σε αυτό «Πρόγραμμα Αρχαιογνωσίας και Αρχαιογλωσσίας στη Μέση Εκπαίδευση» διοργάνωσαν σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων (Π.Ε.Φ.), το Κέντρο Οδυσσειακών Σπουδών και τον Δήμο Ιθάκης το ΙΗ´ Σεμινάριο Ομηρικής Φιλολογίας στο νησί της Ιθάκης από 27-30 Αυγούστου 2003.

 

Το σεμινάριο, το οποίο πραγματοποιείται από το 1983 μέχρι σήμερα, αποσκοπούσε στην προώθηση αφενός της συστηματικής έρευνας στα προβλήματα των ομηρικών επών και στην υποστήριξη αφετέρου του έργου των εκπαιδευτικών φιλολόγων που διδάσκουν τα ομηρικά έπη στη Μέση Εκπαίδευση.

 

Το σεμινάριο παρακολούθησαν 30 περίπου εκπαιδευτικοί φιλόλογοι, οι οποίοι επιλέχθηκαν με κλήρωση από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Γ´ Αθήνας, Αρκαδίας, Βοιωτίας, Λέσβου, Δράμας και Ροδόπης, καθώς επίσης οι φιλόλογοι Διευθυντές Διευθύνσεων, Προϊστάμενοι Γραφείων και Σχολικοί Σύμβουλοι των παραπάνω Διευθύνσεων.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

 

Τετάρτη 27 Αυγούστου (ημέρα άφιξης στην Ιθάκη)

Φάνης Κακριδής (ομ. καθηγ. πανεπ. Ιωαννίνων): «Πόλεμος και ειρήνη στην Ιλιάδα και στην Οδύσσεια».

 

Πέμπτη 28 Αυγούστου

Πρώτος Θεματικός Κύκλος: «ΘΡΗΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΙ ΣΤΑ ΟΜΗΡΙΚΑ ΕΠΗ, ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΪΚΗ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ»

Κύριο περιεχόμενο: η διαθεματική διδασκαλία της αρχαϊκής επικής ποίησης, της αρχαϊκής τέχνης, και της νεοελληνικής ποίησης με σημείο αναφοράς τους θρήνους και τους κομμούς.

Ομιλητές:

Χρήστος Τσαγγάλης (λέκτ. πανεπ. Αθηνών): «Τα μοιρολόγια στην Ιλιάδα: δομή, περιεχόμενο, λειτουργία».

Δήμητρα Σκαύδη (δ.φ. επίτ. σχολ. σύμβουλος): «Ο τελετουργικός θρήνος ως παράσταση κοινωνικής εμπειρίας».

Αναστάσιος Στέφος (δ.φ. επίτ. σχολ. σύμβουλος): «Απηχήσεις της «Νέκυιας» στη σεφερική ποίηση».

Αντώνης Νικολόπουλος (καθηγ. φιλόλογος): «Οι επιτάφιοι θρήνοι στην Ιλιάδα και ο Επιτάφιος Αδώνιδος του Βίωνος. Συγκριτική αξιολόγηση».

Ανθούλα Δανιήλ (δ.φ. καθηγ. φιλόλογος): «Νοελληνικός νεκρόδειπνος».

Ελένη Μανακίδου (λέκτ. πανεπ. Θεσσαλονίκης): «Από την εικονογραφία του πένθους στην ελληνική αγγειογραφία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων».

 

Παρασκευή 29 Αυγούστου

Δεύτερος Θεματικός Κύκλος: ΚΕΙΜΕΝΟ - ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΠΑΡΑΦΡΑΣΗ ΤΩΝ ΟΜΗΡΙΚΩΝ ΕΠΩΝ

Σημείο αιχμής: Η παρεξηγημένη έννοια της παράφρασης, ως του προσφορότερου αγωγού οικειοποίησης ενός πρωτότυπου ή μεταφρασμένου αρχαιοελληνικού κειμένου.

Γενικοί Εισηγητές (Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης):

Δ. Ν. Μαρωνίτης (ομ. καθηγ. πανεπ. Θεσσαλονίκης)

Γιώργος Κεντρωτής (αναπλ. καθηγ. Ιόνιου πανεπ.)

Λάμπρος Πόλκας (δ.φ. καθηγ. φιλόλογος)

Ειδικοί Εισηγητές:

Βασίλης Τσάφος (δ.φ. καθηγ. φιλόλογος): «Τα μεταφρασμένα ομηρικά έπη στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση: προβλήματα και εργαλεία ανάγνωσης».

Τασούλα Καραγεωργίου (δ.φ. καθηγ. φιλόλογος): «Μεταφραστικές απόπειρες του Σολωμού στην Ιλιάδα – οδυσσειακές μεταγραφές του Σεφέρη».

Νένα Κοκκινάκη (δ.φ. σχολ. σύμβουλος): Πλοήγηση στον Οδυσσέα του Τζόις: ανάσταση και μεταμορφώσεις ομηρικών ηρώων (Οδυσσέας-Ελπήνορας).

 

Σάββατο 30 Αυγούστου

Τρίτος Θεματικός Κύκλος: Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΟΜΗΡΙΚΩΝ ΕΠΩΝ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗ & ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΗ.

Βασική πρόταση: η αντικατάσταση της προσχηματισμένης σε όλα τα σημεία της διδακτικής πρακτικής από έναν τύπο «απρόβλεπτης» διδασκαλίας, η οποία να προκύπτει κάθε φορά από το συγκεκριμένο διδακτικό αντικείμενο και να προσαρμόζεται στο συγκεκριμένο διδακτικό περιβάλλον, ύστερα από διάλογο μεταξύ διδασκόντων και διδασκομένων.

Ομιλητές:

Ιωάννης Περυσινάκης (καθηγ. πανεπ. Ιωαννίνων): «Ομήρου Ιλιάδα, Ι: Μία ανάγνωση με τη γλώσσα του ποιητή».

Φλώρα Μανακίδου (επίκ. καθηγ. πανεπ. Θράκης): «Τρόποι διδασκαλίας μιας «πολύτροπης» επικής ιστορίας: ο Οδυσσέας στη Σχερία».

Αριάδνη Γκάρτζιου (αναπλ. καθηγ. πανεπ. Ιωαννίνων) - Χριστίνα Βέϊκου (δ.φ. σύμβουλος Π.Ι.): «Εικόνες μνήμης στον κόσμο της λήθης: Οδύσσειας λ 92-250».

Γιάννης Πανούσης (δ.φ. σχολ. σύμβουλος) - Ζωή Σπανάκου (δ.φ. καθηγ. φιλόλογος): «Γεροντικές μορφές στην Ιλιάδα».