Στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου,

ειδική προβολή της ταινίας

«Είμαι και έχω» («Etre et Avoir»)

από τη ζωή ενός γαλλικού μονοθέσιου σχολείου

 

 

Τη Δευτέρα 14 Απριλίου, στις 17.30, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας παρουσίασε (Σίνα 31) σε ειδική προβολή  την ταινία «Είμαι και έχω» («Etre et Avoir») του Γάλλου σκηνοθέτη Nicolas Philibert.

Η ταινία, που έχει αποσπάσει το Βραβείο Louis Delluc, κινείται μεταξύ ντοκιμαντέρ και μύθου. Ο δημιουργός μάς μεταφέρει σε μια Γαλλία απόμακρη, αγροτική, σχεδόν ξεχασμένη, σ' ένα ορεινό χωριό της Οβέρνης (Auvergne), το οποίο παρουσιάζει μέσα από την καθημερινότητα του μονοθέσιου σχολείου του.

Οι πρωταγωνιστές του έργου είναι υπαρκτά πρόσωπα: Ο δάσκαλος, που βρίσκεται προς το τέλος της σταδιοδρομίας του, και οι 13 μαθητές του, μεταξύ 4 και 11 χρονών.  Πρόκειται για αληθινές σκηνές από τη ζωή του σχολείου, μέσα στην τάξη αλλά και στα σπίτια των μαθητών ή σε άλλους εξωτερικούς χώρους. Όλα μαζί συνθέτουν μια ποιητική εικόνα που περιγράφει μια σχέση αγάπης και σεβασμού μεταξύ του δασκάλου και των μαθητών του.

Η ειδική προβολή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας για τα σχολεία που διαφέρουν από τον μαζικό κανόνα, στα οποία περιλαμβάνονται και τα μονοθέσια. Μέρος των στόχων του προγράμματος είναι η επισήμανση των ομοιοτήτων, ο προβληματισμός για λύσεις που έχουν δοθεί σε άλλες χώρες και η δημιουργία ενός σχετικού ευρωπαϊκού δικτύου συνεργασίας.

Μετά την προβολή ακολούθησε συζήτηση με το κοινό (με ταυτόχρονη μετάφραση) που εστίασε τόσο στο κινηματογραφικό ενδιαφέρον της ταινίας όσο και στην απεικόνιση του εκπαιδευτικού έργου και τα χαρακτηριστικά των μονοθέσιων σχολείων.

Τη συζήτηση συντόνισαν ο σκηνοθέτης της ταινίας Nicolas Philibert και ο Πρόεδρος του Κ.Ε.Ε. Αλέξης Δημαράς. Πήραν μέρος ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής και ο εκπαιδευτικός, Ακόλουθος της Γαλλικής Πρεσβείας, Jean-Jacques Ferrandini.